Het is goed om na dit gesprek een mailtje te sturen met dezelfde luchtige toon als het gesprek. Het is niet nodig om hier een verslag van te maken. Voorbeeld van de inhoud van het mailtje kan zijn: “Dankjewel voor het gesprek, we hebben gesproken over (benoem hier de onderwerpen) en laten we de komende tijd monitoren hoe het gaat. Als je iets nodig hebt van de organisatie, kun je daar altijd bij mij op terugkomen.”
Concreet en meetbaar
Cruciaal is om concrete en meetbare afspraken te maken en vast te leggen. Een opsomming van concrete en toetsbare verbeterpunten helpt om helderheid te creëren rond het functioneren van een medewerker.
Een beschrijving zoals ‘hij houdt onvoldoende overzicht, werkt onvoldoende gestructureerd en komt chaotisch over, komt onvoldoende met oplossingen‘ is te algemeen. In een procedure waarin deze bewoordingen zijn gebruikt, oordeelde de kantonrechter ‘een concrete, objectieve toetsing van het functioneren aan de functie-eisen ontbreekt‘. Naast vage kwalificaties had de werkgever ook geen functiebeschrijving van de medewerker, waardoor het functioneren niet aan de functie-eisen kon worden getoetst.
Tussentijdse promotie
Zorg voor een goede functiebeschrijving en pas deze aan wanneer taken of verantwoordelijkheden van een medewerk veranderen, zoals bij een tussentijdse promotie of na een reorganisatie.
Verbetertraject en herplaatsing
Bij evalueren en beoordelen van het functioneren van het disfunctioneren geldt vervolgens ook voor het verbetertraject. Concrete, objectieve en verifieerbare verbeteringen staan in het verbeterplan. Qua tijd is drie tot zes maanden een redelijke tijd.
Voldoende hulp geboden?
Het is van belang om alle afspraken en evaluaties schriftelijk vast te leggen en te beschrijven in hoeverre verbeteringen zijn gerealiseerd of uitgebleven. Als leidinggevende vraagt u ook of de werknemer nog iets nodig heeft om het functioneren te verbeteren, zodat u uzelf kan verzekeren dat u voldoende hulp hebt geboden.
Vaststellingsovereenkomst
Indien verbetering uit blijft en u als werkgever afscheid wilt nemen van de werknemer dan komt er bij voorkeur een vaststellingsovereenkomst. Op deze manier komt u er samen met de werknemer uit en worden de voorwaarden van vertrek zorgvuldig vastgelegd.
Als er niet met de werknemer uitgekomen kan worden dan heeft u als werkgever nog een stap te gaan voordat met een ontbindingsverzoek naar de kantonrechter kan worden gestapt. Naast een voldoende opgebouwd dossier geldt ook de vereiste dat is onderzocht of een herplaatsing binnen de organisatie, al dan niet in een andere functie, mogelijk is. Ook dit dient met grote zorgvuldigheid voldoend te worden. Indien dit niet wordt gedaan kan dit alsnog in een afwijzing van het ontbindingsverzoek kan resulteren.
Meer informatie?
Wilt u meer informatie over het opbouwen van een dossier? Neem vrijblijvend contact met ons op via:
info@posupport.nl of bel naar
0345 72 74 00.
Bron:
BG magazine