Goed personeel behouden in deze krappe en onrustige arbeidsmarkt

Er wordt massaal gezocht naar goed personeel. Wat wil u als werkgever? Uw huidige medewerkers (tevreden) houden! Om te voorkomen dat ze voorzichtig om zich heen gaan kijken of mogelijk door concullega ’s weggekaapt worden.

Salaris


Salaris is de voornaamste drijfveer om te switchen van baan. Salaris gaat ook om een stuk erkenning voor de inzet die iemand toont. Het is niet altijd mogelijk om als werkgever een hoger salaris te betalen, maar hier zijn wel oplossingen voor. Bijvoorbeeld een bonus, nadat een medewerker een project succesvol heeft afgerond. Of bijvoorbeeld een leuke extra aan het eind van een topjaar. Medewerkers vinden waardering belangrijk. Dit hoeft niet in geld te zitten.

Meer uitdaging


Als werkgever is het belangrijk om te achterhalen hoe je uw medewerkers kunt prikkelen. Zodat medewerkers niet verleidt worden om een baan met meer uitdaging aan te gaan. En ook niet te comfortabel worden in hun huidige werk.

Beste arbeidsvoorwaarden


Betere arbeidsvoorwaarden kunnen een reden zij omn voor een andere baan te kiezen. Daarom is het belangrijk om tijdens voortgangsgesprekken te vragen of deze nog steeds goed aansluiten bij de medewerker. Het kan zijn dat een werknemer bijvoorbeeld behoefte heeft aan een auto van de zaak, omdat die veel op pad is. Het is belangrijk om in overweging te nemen of het nog goed aansluit om iemand tevreden te houden.

Persoonlijke ontwikkeling


Houd de lijnen open en communiceer met u medewerker over wat hun verwachtingen en wensen zijn. Als werkgever kunt u niet vaak genoeg checken of u personeel tevreden is met wat ze doen, waar ze nu staan en of ze ambities hebben om te groeien. Een werknemer hecht veel waarden aan persoonlijke ontwikkeling.

Reisafstand woon/werk


Een baan dichterbij kan een reden zijn om te switchen. Als werkgever kunt u zorgen dat een eventuele (langere) afstand geen belemmering hoeft te zijn. Door bijvoorbeeld een gunstige woon/werkvergoeding aan te bieden of door de mogelijkheid te geven af en toe thuis te werken.

Betere werksfeer


Een optimale werksfeer is ontzettend belangrijk. Er kunnen verschillende zaken bijdragen aan een prettige werksfeer, zoals een gezamenlijk lunch of regelmatig een borrel aan het eind van de week. Organiseer elk kwartaal bijvoorbeeld een team dag waarin zowel het zakelijke gedeelte als het menselijke gecombineerd wordt.

Erkenning en waardering


Bent u als werkgever tevreden met uw personeel? Zorg dan ook dat zij dit in alles merken en voelen. Onderschat de kracht van een stukje erkenning en waardering hierin niet.

Bron: Wearedoop
© 2024 P&O Support  - Disclaimer - Privacyverklaring - Algemene voorwaarden