Maandoverzicht mei 2024

Welke data moet je in de gaten houden of kun je gebruiken om op in te haken? Bekijk het maandoverzicht van mei.
Voorbereiding op vakanties  
De zomervakantie komt in het zicht en daarom is het goed om de vakantieplanningen te verfijnen. Het is goed om overzicht te krijgen over wie wanneer afwezig is en te zorgen dat alle functies gedekt zijn. Door nu aandacht te besteden aan de vakantieplanning, kun je effectief positioneren om zowel de uitdagingen als de kansen van de zomermaanden aan te grijpen.   

Voorbereiding zomerstages  
De zomerperiode biedt een uitgelezen kans om stagiaires te integreren binnen de organisatie door het aanbieden van zomerstages. Dit zijn waardevolle werkervaringen voor stagiaires die frisse perspectieven en extra ondersteuning brengen aan het team.

Seizoenmedewerkers  
De zomer brengt niet alleen zonneschijn en langere dagen, maar ook extra werk voor seizoenswerkers. Deze periode is ideaal voor hen die op zoek zijn naar tijdelijk werk, variërend van toerisme en horeca tot landbouw en evenementenbeheer. Met de inzet van seizoenarbeiders kun je aan de verhoogde vraag voldoen.  

Attenderen wettelijke vakantiedagen  
Het is goed om werknemers tijdig te informeren over het vervallen van wettelijke vakantiedagen op 1 juli. Deze herinnering is een blijk van goed werkgeverschap en helpt om bewustzijn te creëren bij werknemers over hun recht op rust en ontspanning. Door werknemers aan te moedigen hun vakantiedagen op te nemen voor deze vervaldatum, draagt het bij aan een gezondere werk-privébalans, vermindert het werkstress en bevordert het uiteindelijk een meer tevreden en productieve werkomgeving.  

Uitbetalen vakantiegeld  
Als sprake is van een dienstverband, dan heeft een werknemer recht op vakantiedagen en recht op vakantiegeld. Vaak wordt in de maand mei vakantiegeld uitbetaald. In de wet staan de regels waaraan een werkgever minimaal dient te voldoen. In veel cao’s worden die wettelijke verplichtingen uitgebreid. Daarnaast zullen de werkgever en de werknemer vaak onderling nog aanvullende afspraken met elkaar maken.  
27 april t/m 5 mei Meivakantie
Tijdens deze periode nemen meer medewerkers vrij om met hun gezinnen te ontspannen of om op vakantie te gaan.

1
Internationale Dag van de Arbeid
Deze dag staat wereldwijd in het teken van de rechten van werknemers en is een gelegenheid om de economische en sociale prestaties van arbeiders te erkennen en te vieren.

5  
Bevrijdingsdag
Bevrijdingsdag is een belangrijke gelegenheid waarop Nederland de vrijheid viert en de bevrijding van de Duitse bezetting in 1945 herdenkt. Dit jaar is het geen nationale feestdag.

9
Hemelvaartsdag
Deze christelijke feestdag, waarop de hemelvaart van Jezus Christus wordt herdacht, valt traditioneel 40 dagen na Pasen en is een officiële vrije dag.

10
Nationale Offline Dag
Grijp deze kans om te ontkoppelen van de digitale wereld en ontdek de waarde van directe communicatie en persoonlijke connecties. Een perfect moment voor het team om even te pauzeren van de schermen en te genieten van activiteiten die ons dichter bij elkaar brengen.

12
Dag van de Zorg  
Deze dag is gewijd aan het erkennen en waarderen van de inzet van zorgmedewerkers. Dit is een uitgelezen moment waardering te tonen en de toewijding van alle medewerkers in de gezondheidszorg te vieren.

16
Fiets naar je Werkdag
Deze dag moedigt iedereen aan om de auto te laten staan en op de fiets naar werk te gaan, wat bijdraagt aan zowel de persoonlijke gezondheid als een beter milieu. Een mooie kans om het fietsen te stimuleren en een gezamenlijk fietsactiviteit te ondernemen.

19 – 20
Pinksteren  
Dit tweedaagse christelijke feest viert de neerdaling van de Heilige Geest op de apostelen en markeert het einde van de Paastijd. Een periode van reflectie en gemeenschap, waarbij velen genieten van een lang weekend weg of tijd doorbrengen met familie en vrienden.

25
Dag van de Stagiair
Deze dag staat in het teken van het erkennen en vieren van de waardevolle bijdrage van stagiairs aan de organisatie. Het is een uitstekende gelegenheid om onze waardering te tonen en de ontwikkeling van jong talent binnen het team te ondersteunen.

31
Wereld Niet Roken Dag  
Op deze dag ligt de focus op het bewustzijn rond de risico's van roken en het promoten van een rookvrije toekomst. Een goede gelegenheid om steun te bieden aan medewerkers die willen stoppen met roken en om het belang van een gezonde levensstijl te benadrukken.Brightmine, 26 april 2024
© 2024 P&O Support  - Disclaimer - Privacyverklaring - Algemene voorwaarden