Hoe verhoog ik het werkplezier van mijn werknemers (op afstand)?

De huidige situatie zorgt ervoor dat veel werknemers op dit moment vanuit huis werken. Maar heeft uw personeel plezier in het werk? Werkplezier is een cruciale factor voor een succesvol bedrijf. Hoe behoud u het werkplezier van uw werknemers op afstand? Lees hier 5 manieren om het werkplezier te vergroten.

1.

Delegeer, vertrouw en laat los


Geef u medewerkers meer ruimte om zich te ontplooien binnen uw bedrijf. Dit kunt u doen door uw personeel meer verantwoordelijkheid te geven. Dat betekent dat u bepaalde zaken echt moet delegeren en vooral zaken moet loslaten. Uw medewerkers willen ook het beste voor het bedrijf, maar dan moeten ze wel verantwoordelijkheid krijgen.

Door medewerkers vertrouwen te geven zullen ze wellicht nog betere methoden ontwikkelen. Die innovatie hebben bedrijven hard nodig. En de werknemers zelf ook. Zij zullen zich dan echt van toegevoegde waarde voelen binnen het bedrijf en veel meer plezier krijgen in het werk dat ze doen.

Tip 1: Focus u alleen op het resultaat (de output) van de werknemer. De manier waarop ze hun taken uitvoeren en de details zijn niet van belang. Kortom geef u werknemers vertrouwen, dan kunt u echt op ze bouwen.

2.

Zoek naar gezamenlijke waarden


Deel niet alleen de taken in uw bedrijf, maar deel ook de waarden van uw bedrijf. Een bedrijfscultuur neer zetten waar zowel u als ook uw werknemers zich fijn bij voelt. Dat is een belangrijke factor om meer plezier te krijgen in het werken. Werknemers zullen zich sneller thuis voelen binnen uw bedrijf.

Tip 2: Stel kernwaarden op in samenspraak met uw werknemers. De kernwaarden bevatten zaken die belangrijk zijn voor de mensen binnen uw bedrijf. Bijvoorbeeld:
-
Wij zijn eerlijk en oprecht
-
Wij vertrouwen elkaar
-
Wij staan voor duurzaamheid
Dit soort kernwaarden laat zien dat het niet alleen om het werk zelf draait, maar om een groter geheel.

3.

Zorg voor ontspanning op het werk


Wordt er binnen uw bedrijf veel gelachen? Zorg dat er niet alleen maar gewerkt wordt, maar ook af en toe ontspanning is. De boog kan niet altijd gespannen zijn.

Er zijn veel diverse vormen van ontspanning. Als ondernemer kunt u hierin het voortouw nemen. Zorg dat uw werknemers zich op een bepaalde manier kunnen ontspannen, zonder dat anderen te veel afgeleid worden en het werk er onder te leiden heeft.

Tip 3: Bedenk welke vormen van ontspanning goed passen bij u werknemers en maak dat mogelijk. Denk aan sport, spelletjes, tv, muziek, borrels, games of ontspanningsoefeningen. Ontspanning werkt uitstekend om het werkplezier te vergroten en de onderlinge band te versterken. Tijdens het thuiswerken kunt u bijvoorbeeld samen fitness-oefeningen doen aan het begin van de dag. Dit zorgt gelijk voor de nodige beweging.

4.

Maak er een sport van


Hoe maakt u het werk uitdagender? Door duidelijke doelen te stellen. Als u werknemer een concreet doel heeft, kan hij scoren. Wie zou er nog naar een voetbalwedstrijd kijken als er geen doelen waren? Of als er geen score werd bijgehouden en geen punten werden verdeeld? Daar zou niet aan zijn. Toch is het op de werkvloer vaak wel zo.

Tip 4: Vier iedere mijlpaal die bereikt wordt. Koppel ook een beloning aan een goede prestatie. Al is het alleen al de erkenning dat iemand opvalt als er goed werk wordt geleverd. Tijdens het thuiswerken is het van belang om samen mijlpalen te vieren.

5.

Zorg voor een goed personeelsbeleid


Uw personeel zal meer plezier krijgen in het werk als er een goed personeelsbeleid wordt gevoerd. Dat betekent dat er met name gezorgd wordt voor:
een veilige en gezonde werkomgeving
eerlijke beloning
gelijke kansen
contracten en afspraken die voldoen aan wet- en regelgeving
een duidelijk verzuimbeleid
opleiding en ontwikkeling
bespreking van de ontwikkeling via een gesprekscyclus

Door een goed personeelsbeleid te voeren, is er rust en duidelijkheid binnen uw bedrijf. Uw personeel zal zich veilig voelen en kan zich dan concentreren op het werk dat gedaan moet worden.

Tip 5: Zet P&O Support in voor uw een goed personeelsbeleid. P&O Support ontzorgt ondernemers op het gebied van personeelszaken, zodat u zich kan richten op dat waar u goed in bent. En dan staat er niets meer in de weg van werkplezier.