Personeelstekorten aanpakken

Steeds meer werkgevers hebben moeite om vacatures te vervullen. Heeft uw organisatie hier ook last van? Het UWV heeft 27 oplossingen die u kan inzetten om personeelstekorten tegen te gaan. Er zijn drie strategieën die ingezet kunnen worden: aanboren van nieuw talent, anders organiseren van het werk, binden en boeien van personeel.

Aanboren van nieuw talent


Met een bredere blik op bijvoorbeeld competenties zijn mogelijk andere kandidaten aan te trekken. Er zijn vaak nog groepen mensen die het werk wel zouden kunnen doen of verlichting kunnen bieden. Denk hierbij aan werkzoekenden of mensen uit andere sectoren. Ook kunnen medewerkers binnen de organisatie geschoold worden voor functies waar tekorten zijn. Oftewel als werkgever kunt u op zoek naar nieuw talent binnen of buiten de eigen organisatie.

Huidig personeel scholen
Werkzoekende werven en scholen
Mensen aannemen uit andere sectoren
Breder kijken dan traditioneel cv
Jongeren interesseren
Inzet mensen met arbeidsbeperking
Gepensioneerden inzetten
Inzet statushouders
Werven in andere regio’s
Werven in het buitenland

Anders organiseren van het werk


Door te schuiven in taken, aanpakken van administratieve belasting of de inzet van technologische toepassingen kan het werk misschien toch gedaan worden. Daarnaast kunt u als werkgever kijken of medewerkers meer uren willen en kunnen werken.

Anders kijken naar taken en functies
Aanpak administratieve belasting
Meer uren werken mogelijk maken
Breder kijken dan alleen fulltime contracten
Meester-gezel-leerling nieuwe stijl
Samenwerken tussen bedrijven
Inzet technologie

Binden en boeien


Het vasthouden van personeel is belangrijk. Daarom is het van belang om te investeren in werknemers.  Het is goed om te onderzoeken wat zij belangrijk vinden in de organisatie, zoals ontwikkelingen en uitdaging, arbeidsvoorwaarden, aandacht voor belastbaarheid en werkdruk, sfeer en cultuur of bepaalde faciliteiten. Dit zorgt voor tevreden werknemers en dit zijn de beste ambassadeurs om nieuwe werknemers aan te trekken.

Ontwikkeling en uitdaging
Scholingsmogelijkheden
Vitaliteit
Fysieke belasting verminderen
Werkdruk verlichten
Arbeidsvoorwaarden
Werktijden en roosters
Faciliteiten
Sfeer en cultuur
Employer branding

Bron: UWV