De afgelopen dagen is het al flink aan het vriezen, maar mag u werknemers buiten laten werken als het vriest? Voor de meeste bedrijven in de bouw geldt een vorstverlet door onwerkbaar weer. Maar wat is dat precies en hoe moet u het toepassen?
Wat is vorstverlet?
Dit is een regel die ingaat als het werk gestaakt moet worden vanwege de weersomstandigheden. Zoals het geval is bij vorst. Bij vorstverlet mag u werknemers buiten niet laten werken. Een andere term voor vorstverlet is weerverlet. Wanneer het verlet precies ingaat staat beschreven in uw cao. In de meeste cao’s binnen de bouwsector staat dat er bij een gevoelstemperatuur van -6 graden Celsius niet buiten gewerkt mag worden.
Werknemers mogen ook het werk weigeren als de werkplek door sneeuw of ijzel onbegaanbaar is of als er geen beschermende kleding beschikbaar is. Dit is voornamelijk van toepassing voor bouwplaatswerknemers. Daarom gaan we hieronder verder op de cao over onwerkbaar weer in de Bouw & Infra. Hier wordt het volgende gezegd:
1.
Onwerkbaar weer betekent dat er niet of minder kan worden gewerkt door of als gevolg van ongunstige
weersomstandigheden of te weinig licht.
2.
De werkgever beoordeelt of en zo ja, hoe lang het onwerkbaar weer is. Hij doet dit in redelijk overleg met
de betrokken werknemers. In dit overleg wordt rekening gehouden met zowel het bedrijfsbelang als de veiligheid en gezondheid van de werknemers.
3.
Vindt de werkgever dat het onwerkbaar weer is? Dan geeft hij de werknemer de opdracht zijn werk te
beëindigen. Een zelfde opdracht geeft hij aan de door hem ingeschakelde onderaannemers, uitzendondernemingen en uitzendkrachten die op de desbetreffende bouwplaats soortgelijk werk doen, onder dezelfde weers- of veiligheidsomstandigheden.