Het antwoord op de vraag waarom jouw bedrijf een RI&E nodig heeft is heel makkelijk. Om een veilige werk omgeving voor jouw werknemers te creëren. Dit is waar de hele RI&E om draait. Maar hoe verhoog je de veiligheid van jouw werknemers? Wanneer er gevaarlijke machines op de werkvloer aanwezig zijn verhoogd dit de kans op een bedrijfsongeval. Maar hoe help je dit voorkomen?

Gezondheid en veiligheid
Een RI&E heb je nodig om de gezondheid, veiligheid en welzijn van jouw medewerker te verbeteren. Is er binnen jouw bedrijf de kans dat iemand wordt aangereden door een heftruck? Of is de kans op brand binnen het bedrijf groot? Dan heeft jouw bedrijf een RI&E nodig om deze risico’s in kaart te brengen en deze aan te pakken. Zorg dat alle werknemers op de hoogte zijn van deze risico’s en protocollen. Zo weten jouw werknemers hoe zij hier voorzichtig mee om moeten gaan en voorkom je de kans op een bedrijfsongeval.

De gevaren en risico’s
Elk RI&E document is uniek. Dit omdat elk bedrijf andere gevaren en risico’s heeft. Welke gevaren zijn binnen jouw bedrijf te vinden? Dit is een hele belangrijke vraag voor het opstellen van een RI&E. Het eerste waar je naar kijkt zijn de risico’s die zich plaats vinden bij jou op de werkvloer. Een gevaar zit namelijk in een klein hoekje. Je wilt natuurlijk zo min mogelijk bedrijfsongevallen. Dit kan alleen wanneer alle risico’s bekent zijn en elke werknemer hier vanaf weet. Wordt er bij jou gewerkt met explosief gevoelig materiaal? Dan moet iedereen op de hoogte zijn van de risico’s die kunnen ontstaan mocht er iets fout gaan. De risico’s en procedure worden allemaal omschreven in een RI&E en daarom heb jij deze nodig.
Wat staat er in de wet?
Heb jij meer dan 1 FTE? Dan is het laten opstellen en toetsen van jouw RI&E wettelijk verplicht. Maar waarom is dit zo belangrijk? Wanneer er een bedrijfsongeval bij jou op de werkvloer plaatsvind en de RI&E niet aanwezig of up-to-date is, kan de verzekering er voor kiezen om de uitkering te weigeren. Zo loop je dus een financieel risico. Ook gaat het hier om de veiligheid van jouw werknemers. Dit is daarom ook een reden dat een RI&E wettelijk verplicht.

Compleet veilige werksfeer
Zodra de RI&E binnen jouw bedrijf helemaal in orde is zal er een veilige werkomgeving ontstaan. Dat is niet alleen voor jou als werkgever prettig maar ook voor de werknemers. Die kunnen gerust aan het werk wetende waar de risico’s liggen en hoe zij deze moeten vermijden. Zo creëer je binnen jouw bedrijf de perfecte werksfeer. Er kan veilig worden gewerkt.

Heb jij verder vragen over het opstellen van jouw RI&E of waarom jij deze nodig hebt? Neem dan gerust contact met ons op, wij kunnen helpen bij het opstellen van de RI&E.

Bron: Arbocentrum