Is de loonstop terecht?
Ja. De werknemer heeft geen recht op loon als hij zonder deugdelijke reden weigert mee te werken aan het opstellen, evalueren en bijstellen van het plan van aanpak.
In dit voorbeeld ging de werknemer ieder gesprek met de werkgever uit de weg. Dit heeft geleid tot een patstelling waardoor UWV bijvoorbeeld geen deskundigenoordeel kon geven. De werknemer heeft aan de herhaalde oproepen van de werkgever om mee te werken aan het opstellen van een plan van aanpak geen gehoor gegeven en hij is ieder rechtstreeks contact daarover met de werkgever uit de weg gegaan. Op het door de werkgever eenzijdig opgestelde “Plan van aanpak WIA” heeft hij inhoudelijk niet gereageerd.
Dit praktijkvoorbeeld is ontleend aan de jurisprudentie: Hof Den Bosch, 30 augustus 2011, LJN: BT1774
Voor uw praktijk
•
Als werkgever moet u het voortouw nemen bij re-integratie. De werknemer is verplicht om mee te
werken. Dat betekent onder meer dat er bij dreigend landurig verzuim een plan van aanpak dient te worden opgesteld door werkgever en werknemer gezamenlijk.
•
Als werknemer hieraan niet meewerkt, heeft hij geen recht op loondoorbetaling op grond van artikel 7: 629
lid 3 sub e BW .
•
Als u de loonstop niet toepast als een werknemer niet meewerkt aan een plan van aanpak zonder
deugdelijke grond, loopt u het risico dat het UWV een loonsanctie oplegt wegens het niet voldoen aan de re-integratieverplichtingen.
•
De loonstop moet u vooraf schriftelijk aankondigen, daarbij moet u de werknemer nog één kans geven om
wel mee te werken. Als hij dat niet doet, dan kunt u het loon stopzetten onder de schriftelijk bevestigen daarvan aan de werknemer.