Zorgverlof aanvragen
Als werkgever mag u zowel kortdurend als langdurend zorgverlof niet weigeren. Alleen als u in grote problemen komt door het verlof. Als werkgever mag u wel vragen om een bewijs, zoals een doktersverklaring. Daarnaast zijn er een paar verschillen tussen het aanvragen van kortdurend en langdurend zorgverlof.
Waar u op moet letten bij het aanvragen van kortdurend zorgverlof
De werknemer vraagt het kortdurende zorgverlof mondeling of schriftelijk aan bij de werkgever. Daarna kunnen er afspraken gemaakt worden over wanneer de werknemer het verlof precies opneemt. Moet de werknemer plotseling zorgen voor een zieke en dus onverwacht vrij nemen? De werknemer heeft dan eerst recht op calamiteitenverlof. Daarna kun de werknemer alsnog kortdurend zorgverlof opnemen.
Waar u op moet letten bij het aanvragen van langdurend zorgverlof
De werknemer moet langdurend zorgverlof maximaal 2 weken voordat hij/zij het in wil laten gaan schriftelijk aanvragen. Binnen een week moet u als werkgever hierover beslissen. Als de werkgever dit niet doet, gaat het verlof in vanaf de datum van het verzoek van werknemer. U maakt afspraken over de manier waarop de werknemer het verlof opneemt.
Hieronder staan 2 voorbeeld brieven die gebruikt kunnen worden bij langdurend zorgverlof.